O GASTROШORUMapaMagazinKontakt
SR
EN
SR
ZATVORI
O GASTROШORUMapaMagazinKontakt
EN
SR
2022-12-16

Praznična butkica sa mlincima na Akijev način

Afrim Asani, neprikosnoveni šef gurmanluka u Kolubari, našem omiljenom restoranu domaće kuhinje, i to na savremen način, odlučio je da nas obraduje sa jednom sočnom i moćnom idejom za predstojeće praznike. Ali i bilo kad, ako pitate nas. Pa da ne dužimo mnogo, dame i gospodo, njeno gurmanstvo:

BUTKICA SA MLINCIMA


Potrebno za 4 osobe:

  • Dimljena svinjska butkica sa koskom (oko 1kg)
  • Domaći mlinci 0,5kg
  • Ren 50gr
  • Neutralna pavlaka 200ml
  • Mileram ili kisela pavlaka 50gr
  • Fond ili supa 200ml
  • Začini po ukusu
  • So i biber po ukusu

Priprema: 

Dimljena butkica se ispere u vodi i kuva u dubokom loncu do faze raspadanja mesa. Time se odvaja suvišna slanoća od dimljenja i salamure. Kada se butkica skuva, ohladi se i otkosti cela. Iseći je na komadiće ili iseckati, po želji. 

U poluduboku posudu, dubine oko 8 cm (najbolje je zemljana, može i vatrostalna), sipati malo neutralne pavlake, rena, milerama i supe, i promešati kašikom. Zatim rešati mlince jedne na druge tako da se između svakog sloja sipa malo pavlake i supe.

Mlince poređati na jednu stranu posude a prethodno skuvanu butkicu na drugu, sa restom pavlake i rena i preliva se sve – i butkica i mlinci. Butkicu probati – u odnosu na njenu slanoću dalje se stavlja količina soli koja je potrebna. 

Nakon toga, stavljamo posudu u zagrejanu pećnicu  na 180 – 200 stepeni dok se mlinci ne skuvaju i pri vrhu dobiju zlatno žutu boju. U zavisnosti od debljine mlinaca, nekada pečenje može trajati malo duže.

Prijatno!

2024 © GASTROSOR
Brošura
Otvori flipbook
Adresa

Žorža Klemensoa 27
Beograd
info@gastrosor.rs

srpskienglish