Praznična butkica sa mlincima na Akijev način
Afrim Asani, neprikosnoveni šef gurmanluka u Kolubari, našem omiljenom restoranu domaće kuhinje, i to na savremen način, odlučio je da nas obraduje sa jednom sočnom i moćnom idejom za predstojeće praznike. Ali i bilo kad, ako pitate nas. Pa da ne dužimo mnogo, dame i gospodo, njeno gurmanstvo:
BUTKICA SA MLINCIMA
Potrebno za 4 osobe:
- Dimljena svinjska butkica sa koskom (oko 1kg)
- Domaći mlinci 0,5kg
- Ren 50gr
- Neutralna pavlaka 200ml
- Mileram ili kisela pavlaka 50gr
- Fond ili supa 200ml
- Začini po ukusu
- So i biber po ukusu
Priprema:
Dimljena butkica se ispere u vodi i kuva u dubokom loncu do faze raspadanja mesa. Time se odvaja suvišna slanoća od dimljenja i salamure. Kada se butkica skuva, ohladi se i otkosti cela. Iseći je na komadiće ili iseckati, po želji.
U poluduboku posudu, dubine oko 8 cm (najbolje je zemljana, može i vatrostalna), sipati malo neutralne pavlake, rena, milerama i supe, i promešati kašikom. Zatim rešati mlince jedne na druge tako da se između svakog sloja sipa malo pavlake i supe.
Mlince poređati na jednu stranu posude a prethodno skuvanu butkicu na drugu, sa restom pavlake i rena i preliva se sve – i butkica i mlinci. Butkicu probati – u odnosu na njenu slanoću dalje se stavlja količina soli koja je potrebna.
Nakon toga, stavljamo posudu u zagrejanu pećnicu na 180 – 200 stepeni dok se mlinci ne skuvaju i pri vrhu dobiju zlatno žutu boju. U zavisnosti od debljine mlinaca, nekada pečenje može trajati malo duže.
Prijatno!