O GASTROШORUMapaMagazinKontakt
SR
EN
SR
ZATVORI
O GASTROШORUMapaMagazinKontakt
EN
SR
2023-06-26

Dijana Nikolov, poslastičarka Kolubare u šoru: "Tradicija kao inspiracija, ali uz savremen obrt"

Gastroшоr kao jedinstvena gradska lokacija, okuplja na jednom mestu različite kuhinje, nudeći svojim posetiocima bogatstvo izbora i pravo gastro putovanje kroz različite regije i zemlje.
 
A kakav bi to bio šor da u njemu nema i restoran nacionalne kuhinje, ali na jedan sasvim savremen način. U Gastroшоru je tu bremenitu ulogu preuzeo restoran "Kolubara u šoru", gde su poznati recepti naših baka dobili neočekivan obrt, zbog čega svojim gostima nude prilično unikatan gastro-doživljaj.Uz to, u restoranu Kolubara se mogu pojesti i pravi domaći kolači, pripremani na licu mesta, ali u osavremenjenoj interpretaciji mlade Dijane Nikolov.

Dijana, danas si glavni poslastičar restorana "Kolubara u šoru". Kako je počelo tvoje putovanje i edukacija, i kako si izabrala baš pripremu kolača za svoj životni poziv? 

- To putovanje je bilo komplikovano. Kao mala bila sam fascinirana kolačima i slatkišima, volela sam da jedem i da gledam tetku kako mesi i pravi kolače. Međutim, moja prva ideja je bila da budem kuvar. Ali kada sam krenula u školu, i prvi put osetila mirise čokolade, vanile i kremova sve više mi se dopadao taj smer u kulinarstvu. Mirisi su bili ti koji su presudili. A ljubav prema ovom poslu je učinila da uspešno završim svoje školovanje i da počnem da radim, pa tako i da danas budem šef poslastičar. 

Svako od nas ima omiljeni ukus ili jelo iz detinjstva koje rado pojedemo i danas. Koji je to miris i ukus koji tebi budi najlepše uspemene iz tog perioda? 

- Iskreno, to su ni manje ni više nego palačinke. Kada smo bili mali, tata nam je često vikendom pravio palačinke, sa džemom, kremom, orasima. Uz to pravio je i onaj jednostavni patišpanj sa višnjama, i to su dva ukusa koja me najviše podsećaju na kuću. Obzirom da smo rasli sami sa tatom, on se uvek trudio da svaki vikend imamo nešto slatko. To su bile one jednostavne stvari, ali ostale su kao nešto drago što vraća u detinjstvo. Od tate sam i naučila da  pripremam prva jela, a palačinke su bile obavezne, naravno.


Probali smo gotovo sve tvoje kolače u "Kolubari u šoru" koje pripremaš i zaista su izvrsni. Ali nas zanima, koji je bio prvi kolač koji su umesila sama? 

- To su bili čokoladni kolači. Čokolada je moja prva i najveća strast i logično je bilo da počnem sa njom. Osim čokolade, tu je i nugat kao omiljeni sastojak sa kojim se igram. Važno je da se bude kreativan, kolač koji se priprema uvek ima lični pečat svog poslastičara. Svaki moj kolač ima nešto moje. Moji detalj su jaki ukusi, čokolada i puno ljubavi. Verujte, ljubav se uvek oseti, pogotovo u kolačima. 


Otkrij nam tajnu - koliko je važna saradnja šefa kuhinje i poslastičara kako bi se za krajnji rezultat dobili najslasniji kolači, a koji su logičan nastavak na jelovnik?

- Veoma je važna saradnja sa šefom kuhinje, od presudnog značaja. Kod nas u Kolubari ceo tim je jedna velika porodica. Jedni drugima pomažemo i trudimo se da krajnji rezultat prema gostu bude najbolji, a mi se uz dobru komunikaciju uvek dogovorimo i uspevamo da iznesemo sav posao i ideje koje je potrebno pretvoriti u stvarnost. Naravno da nekada postoje nesuglasice oko ideja za realizaciju nekog kolača, ali uz kompromis sve na kraju iznesemo baš onako kako bi trebalo. 


Kada si kreirala slatku ponudu menija restorana Kolubara, čime si se vodila i koja je bila tvoja glavna ideja? 

- Kolubara je restoran domaće kuhinje interpretirane na jedan nov način. U slatku ponudu sam uvrstila poznate recepte koje ljudi poznaju, ali kreirane uz jedan moderan obrt. Zato su se tu našli Vasina torta, kolač Urma, topli kolač od jabuke i slično. Tradicija mi je bila inspiracija koju sam proširila uz čitav niz savremenih dodataka kao što su listići badema, mente i slično.

U savremenim restoranima gde se radi uparivanje vina sa hranom sve češći je trend da se slatka, dezertna vina uparuju sa kolačićima određenih ukusa. Da li si možda probala da radiš nešto sa domaćim dezertnim vinom svetskog glasa - bermetom?

- Moram da priznam da nisam do sada imala prilike da pravim ovakve kombinacije i da radim sa bermetom, ali hvala na pitanju jer ovo je za mene odlična ideja. Bermet ne koristim, ali u mojim receptima za kolače često možete da nađete vinjak. To je moja tajna - vinjak daje određenu aromu i ukus kolaču. Pogotovo kada govorimo o kombinaciji sa voćem. Baš pomenuti topli kolač sa jabukom u sebi sadrži malo vinjaka, kako bi istakao i upotpunio ukus jabuke i ostalog voća koje se u njemu nalazi. To daje onu kompleksnost koju osećate u ustima kada ga jedete. Da li postoji neki kolač u čijoj pripremi posebno uživaš i koji rado preporučuješ gostima? 

- Teško mi je da odaberem omiljeni kolač jer kao to sam rekla, volim razne slatkiše i kolače, ali možda bih mogla da izdvojim Nugat, koji je ipak moj kolač, recept koji sam kreirala i stvorila. Što se tiče pripreme - bilo šta sa čokoladom. Od kremova, kora, dekoracije, sve što ima veze sa čokoladom je moje uživanje i sa njom obožavam da radim. 

I za kraj, da li postoji neko jelo na jelovniku Kolubare od kojeg tebi zaigra srce? Šta bi nam preporučila i koji dezert da naručimo uz to jelo?

- Generalno uživam u hrani i ceo jelovnik restorana Kolubara mi je sjajan, pa mi je i malo teško da se odlučim. Lično bih izabrala pljeskavicu na burek testu, a možda i gurmanske ćevape ili butkicu. Međutim, i ako sam fan čokolade, posle ovakvog izbora glavnog jela ne bih uzela čokoladni kolač, već recimo topli kolač sa jabukom, vanil sladoledom i karamelom. Čokoladu posle butkice ipak ne bih izdržala :)

2023 © GASTROSOR
Brošura
Otvori flipbook
Adresa

Žorža Klemensoa 27
Beograd
info@gastrosor.rs

srpskienglish